Ga naar inhoud
← De Sociale Troonrede 2018

“Om zo te werken heb je wel vertrouwen in elkaar nodig.”

Eva en Rachella van The Social Collective en Arjen van Ree van Bureau In Ontwikkeling

De Dreef is een pand waar onder andere een buurtcentrum, onderwijs, een sporthal en diverse kantoren zijn gevestigd. The Social Collective heeft hier een werkplek en organiseert onder andere de Sociale Buurtmarkt op het Dreefplein voor het gebouw. Als kwartiermaker werken ze samen met bewoners en organisaties uit de omgeving aan de identiteit van de plek, en samen met de Utrechtse Ruimtemakers aan een gezelliger en toegankelijker plein, met bijvoorbeeld picknickbanken en bloembakken. We spraken met Arjen van Ree van Bureau in Ontwikkeling en Eva Leen van The Social Collective over het creëren van #samenmeerwaarde.


Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Arjen: “Dat weet ik eerlijk gezegd niet eens meer. Voor mijn gevoel waren ze er gewoon ineens. Eva: “Ik kan me nog wel herinneren wanneer we elkaar tegenkwamen. Twee jaar geleden organiseerden we voor het eerst de Sociale Buurtmarkt in Overvecht, via via kwamen we bij Arjen terecht als beheerder van dit gebouw. Arjen was enthousiast over onze plannen en zo zijn we erop uit gekomen dat de Sociale Buurtmarkt op het plein voor de Dreef plaatsvond. Het klikte meteen. We hadden weinig woorden nodig en de samenwerking ging eigenlijk meteen vanzelf. Arjen vult aan: “Wat ik leuk vond was dat de meiden hun kop boven het maaiveld uit durfden te steken en gewoon zijn begonnen. Natuurlijk liepen we tegen dingen aan en waren er dingen die achteraf beter hadden gekund, maar ze hebben het wel gewoon gedaan!”


Na de Sociale Buurtmarkt bood Arjen The Social Collective / Eva en Rachella een werkplek aan in een ruimte die net leegstond. Toen is het balletje gaan rollen. Ze zagen allebei veel kansen voor het gebouw, plein en gebied, en pakten steeds meer projecten samen op. Zo ontstond ook het kwartiermaken.
Eva: “Dat wij hier mochten komen werken zie ik echt als een gift. En dat is het nog steeds. Het voelde niet alsof Arjen er nog een verborgen belang had en er teveel van ons werd verwacht, we doen eigenlijk alles omdat we het leuk vinden en zien dat het iets oplevert voor de plek en de buurt. Het is gewoon niet geforceerd. Om zo te werken heb je wel vertrouwen in elkaar nodig.”


Dus je hebt ze deze werkruimte aangeboden zonder dat je daar zelf iets voor terug wilde?
Arjen: “Dat dat komt natuurlijk nog! Nee, het is gewoon goed voor het gebouw.’’


Wat heeft The Social Collective dan te bieden aan het gebouw?
Arjen denkt even na: “Dat ze hier gewoon zijn. Ze brengen een energie met zich mee die gewoon leuk is. Ook is er nu een website en huisstijl voor deze plek, gemaakt met input van iedereen die hier betrokken is.”


Waarom is dat goed voor het gebouw?
Arjen: “Als sociaal ondernemer kun je de goede dingen doen maar toch heel erg naar binnen gericht zijn. En dat was wat hier gebeurde. Af en toe heb je mensen nodig die leven in de brouwerij brengen en de boel oppoetsen. Het gaat ook om even gezellig binnen kunnen lopen en een praatje kunnen maken. Ze hebben een goede energie bij zich en echt leven in de brouwerij gebracht. Ik probeer een thuis te creëren voor een grote groep mensen en dat is hier nu wel ontstaan. Ook meer naar buiten toe.”
Eva vult aan: “We hebben een hart voor deze plek.  En dat delen we heel erg. We zien allebei kansen. Er gebeurt hier al heel veel, maar er zijn hier ook nog zoveel mogelijkheden, en dat maakt het zo leuk. De website is hier onder andere een middel voor”


Er raakt een steeds grotere groep mensen betrokken bij de Dreef. Zo werkt The Social Collective nu ook steeds vaker samen met het REA College en vrijwilligers van het buurtcentrum. Ze hebben al meerdere pandbijeenkomsten georganiseerd waaronder een bijeenkomst voor de buurt. Ook krijgt het plein steeds meer uitstraling met vlaggen en plantenbakken die onlangs zijn geplaatst.
Eva: “Het is heel organisch gegaan, doordat wij die ruimte en vrijheid kregen. We hebben van te voren geen strakke afspraken gemaakt, over wanneer we iets bereikt zouden moeten hebben. We blijven gewoon veel schakelen en communiceren over wat er gebeurt, en we blijven praten over hoe we tegen deze plek aankijken. Zo  komen we ook steeds weer tot nieuwe ideeën. Het uitgangspunt is ook niet dat we hier voor altijd zitten. We hebben een thuis gecreëerd en het is mooi als dat thuis van heel veel mensen wordt én er nog steeds is als wij hier niet meer zijn.”


Is dat wat jullie samenwerking succesvol maakt?
Arjen: “Ik zie het niet echt als een samenwerking eigenlijk. Het is niet samenwerken maar meer samen delen, of samen doen.” Eva: “Ja, want we doen wel ons eigen ding maar we vullen elkaar dus wel aan. Wij van The Social Collective zijn vooral van de actie en het organiseren. Arjen heeft meer de overkoepelende visie en daar bewegen wij in mee. Hij komt op veel plekken en heeft veel contact met andere partijen, dat is voor ons eigenlijk niet te volgen, maar het is wel leerzaam om daarin mee te bewegen. En het houdt het spannend”


Kunnen jullie een voorbeeld noemen waarin jullie elkaar versterken?
Arjen: “Wat ik heel gaaf vond was de Sociale Buurtmarkt afgelopen 8 september. Door het geld van het Ondernemersfonds hebben we hier heel veel mensen naar toe gekregen. Voor mij wordt het pas interessant als andere mensen zeggen dat iets niet kan. Dan ga ik proberen om het toch voor elkaar te krijgen. En soms is er geld nodig om meer waarde te kunnen creëren.  Daar zijn de ze nog een beetje bescheiden in, maar uiteindelijk hebben we toch een groter bedrag aangevraagd, waardoor we het wel allemaal voor elkaar hebben gekregen. En daar kan ik echt van genieten.”
Eva: “Ja wat dat betreft hebben we wel veel aan Arjen. Wij denken ambitieus maar zijn niet zo ambitieus in geld. Maar geld hebben we soms wel nodig. Sommige dingen, zoals abri’s inzetten komen niet ineens in ons op omdat dat veel geld kost. Daar stimuleert Arjen ons dan in.”
Arjen: “Eva en Rachella zijn gewoon heel erg goed in het creëren van waarde voor bewoners. En hun aanwezigheid helpt mij nu ook wel. Wat ik bijvoorbeeld heel leuk vind is de lol die we hier samen hebben. En dat plezier zet ik ook in tijdens gesprek met andere partijen. Ik woon zelf op het Veemarktterrein. Ik ben daar ook initiatiefnemer van dingen en daar mis je wel het type Eva en Rachella. Want mensen hebben daar allemaal leuke ideeën, alleen het doen, dat is een tweede. En dat vind ik zo krachtig hier. We doen het gewoon!”

 

Wat een mooi compliment!
Arjen: “Ja, ze zouden die waarde alleen veel vaker mogen vertalen naar pingels. En dat zichtbaar maken. Dat is waar ik continu mee bezig ben. Aan de buitenwereld laten zien welke waarde we creëren. Ik moet nu even denken aan die driehoek van bewoners, organisaties en overheden. Als je die drie dingen bij elkaar brengt zonder dat je een van die drie bent, dan creëer je de meeste waarde. Dat is voor mij meervoudige waardecreatie. Neem bijvoorbeeld dit gebouw. Alles wat we hier doen is natuurlijk leuk voor alle mensen die hier komen. Maar het creëert ook waarde voor een belegger die nu meer geld kan verdienen met deze locatie. En als je het voor elkaar krijgt om aan twee of zelfs drie kanten die meerwaarde te creëren, dan ben je pas echt een sociaal ondernemer. En daar hoort dus ook geld verdienen bij want je moet jezelf duurzaam in stand kunnen houden.”

 

Dat betekent wel dat je de taal van alle drie de partijen moet spreken.
Eva: “Ja dat klopt, en dat is voor ons wel een grote uitdaging. Wij spreken de taal van de bewoners heel goed. Het liefst zouden we in het midden van die driehoek staan maar dat is voor ons soms nog wel een uitdaging. Het voelt voor ons wel als een grote stap om meer in het midden te gaan staan. En de vraag is ook of we dat wel willen. Hier bij de Dreef staan we samen in het midden. We hebben elkaar daar echt voor nodig en daar versterken we elkaar dus in.”


Tips & tricks

  1. “Focus op de gemene deler in plaats van op de verschillen, maar blijf wel jezelf.  De reden dat het zo bij de Dreef zo goed loopt is dat we kunnen zijn wie we zijn. Dat is wel heel belangrijk. We matchen maar zijn allebei heel anders.” – Eva
  2. “Ga het gesprek open aan om te kunnen ontdekken wat je samen kunt doen. Uiteindelijk heeft iedereen goede intenties, als je die op tafel weet te krijgen, krijg je samen dingen voor elkaar. Kijk daarbij ook eens buiten je eigen kaders.  Je moet elkaar uit de comfortzone kunnen halen.” Arjen
  3. “We kunnen altijd open en eerlijk tegen elkaar zijn. Daardoor hebben we een veilige omgeving gecreëerd waarin iedereen zijn ding kan doen.” – Eva
  4. Zorg dat je open en transparant bent naar elkaar. Er is bijvoorbeeld een wereld voor me open gegaan doen Arjen vertelde over het pand, en hoe dat zit met investeerders. Super interessant om te horen maar ik zie het mezelf niet doen. Ik ben daardoor wel op een hele andere manier gaan kijken naar bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling of een plek zoals dit. Dat zie ik bijvoorbeeld ook in buurtcentra. Als mensen zich eigenaar willen voelen van wat ze doen maar niet precies hoe de geldstromen gaan in een buurtcentrum, is het heel lastig om daar iets aan toe te voegen of invloed op uit te oefenen. Als daar meer openheid over is komt je samen veel verder.” – Eva
  5. “Blijf communiceren zodat je van elkaar weet wat er speelt. Door met elkaar te praten ontstaan er altijd weer nieuwe ideeën.” – Eva  “Zorg dat je er plezier in houdt. Het leuke vind ik dat we elkaar inmiddels zo goed kennen dat we soms maar heel weinig woorden nodig hebben.” – Arjen
  6. “Laat ook aan de buitenwereld zien welke meerwaarde je creëert.” – Arjen

Met dank aan:

  1. Eva Leen en Rachella Dubbeldam van The Social Collective en
  2. Arjen van Ree van Bureau in Ontwikkeling

Geschreven door:

  1. Laura Vernooi