Ga naar inhoud
← De Sociale Troonrede 2018

Telegraaf Media Groep en Closing the Loop

“Door de samenwerking met Closing the Loop helpen we met het verminderen van e-waste in Afrika én kunnen bruikbare edelmetalen opnieuw worden ingezet’’, legt Leendert van Bergeijk, CSR-manager bij Telegraaf Media Groep (TMG) uit. Closing the Loop is een Nederlandse organisatie die afgedankte mobieltjes uit Afrika terughaalt naar Europa zodat op veilige wijze kostbare metalen worden teruggewonnen, iets wat in ontwikkelingslanden onmogelijk is.

Een aantal jaar geleden had Leendert een pitch van Closing the Loop gezien op een congres. Toen bleek dat de oude iPhones binnen TMG werden vervangen, is Leendert gaan kijken of er een samenwerking mogelijk was om deze op een verantwoorde manier van de hand te doen. “De iPhones worden op een SW bedrijf opgeknapt zodat ze weer verkocht kunnen worden. Met een deel van dat geld haalt Closing the Loop telefoons terug uit Afrika waaruit de grondstoffen worden teruggewonnen. Daarmee compenseren we nu de milieu-impact die onze oude iPhones in toekomst mogelijk zullen hebben wanneer zij door de nieuwe eigenaren van de hand gedaan worden. En als de nieuwe eigenaar van de opgeknapte iPhone die ook netjes recyclet, is de impact zelfs nog groter.”

Vanuit de Raad van Bestuur was er volledige steun voor de gekozen aanpak. “Het op verantwoorde wijze van de hand doen van onze oude iPhones was daar een onderdeel van. Wij vinden het belangrijk dat wanneer wij goede doelen ondersteunen, dit onze kernactiviteiten als mediabedrijf raakt. Daarom gaat het belangrijkste deel van de opbrengsten uit de verkoop van onze oude iPhones naar een project van het Oranjefonds dat laaggeletterdheid in Nederland terugdringt.”

De gehele blog lezen? Ga naar: https://www.buy-social.nl/nieuws/blogs/buy-social-blog-tmg-en-closing-loop