Ga naar inhoud
← De Sociale Troonrede 2017

Duurzaamheid

In een samenleving waar overconsumptie hoogtij viert, is de circulaire economie een duurzame en noodzakelijke tegenhanger. De deeleconomie leeft: spullen die we nodig hebben kunnen we via allerlei platformen lenen van onze buren of huren van iemand die het op dat moment niet gebruikt. Er wordt slimmer nagedacht over het gebruiken van wat er al is. Een groeiende groep mensen hoeft niet meer alles zelf te bezitten, zolang ze maar toegang hebben tot het gebruik ervan. Zo worden door heel Nederland foodsharingkasten, ruilkasten, repaircafés en spullenbibliotheken opgezet. Men gooit minder snel iets weg en denkt meer aan de functie die een product nog voor een ander kan hebben. Daardoor zien ook steeds meer kringloopinitiatieven het licht. Zo gaan we samen voedselverspilling tegen en wordt afvalproductie verminderd.

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol binnen onze samenleving, zo ook binnen ondernemerschap. Toch valt er volgens velen nog veel winst te behalen als het gaat om duurzaamheid binnen de bedrijfsvoering van (commerciële) bedrijven. Sociaal ondernemerschap wordt gezien als een goed alternatief, waarbij onder andere bewust wordt ingezet op duurzame en toekomstbestendige productie en investeringen. Denk hierbij aan het gebruik van grondstoffen die biologisch afbreekbaar zijn, het maken en ontwerpen van producten die makkelijk te demonteren zijn en het hergebruiken van grondstoffen.

“Als wij het hebben over duurzaamheid, dan hebben we het over het slim benutten van wat er is, niets uitsluiten. Daar komen slimme concepten uit naar voren. Dan zien we thema’s als voedselverspilling, leven zonder afval, etc. Het samen doen is daarbij ook echt een streven.” Kracht in NL

Samenwerking tussen belanghebbenden is belangrijk om ook sociale duurzaamheid te kunnen creëren. Ook educatie en het creëren van bewustwording dragen bij aan verduurzaming van de samenleving. Er ontstaat zo een nieuw speelveld voor sociaal ondernemers. Zij zetten bijvoorbeeld in op het verduurzamen van bedrijven en verdienmodellen, participatietrajecten met bewoners om mee te beslissen over de doorontwikkeling van hun buurt en educatietrajecten over duurzaamheid op scholen.

Hoe?

De Duurzame Week Utrecht.
Margit Végh – Stichting Duurzame Week Utrecht

Stichting Duurzame Week stelt zichzelf ten doel om op lokaal, regionaal en landelijk niveau duurzaamheid te bevorderen. Duurzame Week Utrecht biedt een podium voor bedrijven, inwoners, pioniers en visionairs die ervoor zorgen dat Utrecht een groene en gelukkige toekomst tegemoet gaat. Stichting Duurzame Week maakt het mogelijk een groot publiek aan te spreken, te inspireren en samen te werken.

Na een loopbaan als projectleider in de psychiatrie, wilde Margit zich op een andere manier gaan inzetten voor een betere wereld. Naast haar werk voor Stichting Duurzame Week, is zij daarnaast secretaris bij Stichting Verbeter de Wereld. Margit gelooft dat je samen zoveel meer kunt bereiken dan alleen en houdt vast aan haar motto “Intentie = resultaat”. Als mensen erachter komen dat het onmogelijke mogelijk wordt, dan ziet de wereld er ineens heel anders uit.