Ga naar inhoud
← De Sociale Troonrede 2017

Zorg voor elkaar

Door de participatiemaatschappij ontstaat er meer ruimte voor en vraag naar het ‘zorgen voor elkaar’. Sociaal ondernemers grijpen kansen die welzijns- en zorgorganisaties niet mogen, kunnen of willen oppakken. Vaak gaat het om het anders organiseren van voorzieningen die anders wegvallen of al weggevallen zijn. Denk aan de ZorgOppas, die ouders van zorgintensieve kinderen matcht aan een passende oppas, of coöperaties die samen zorg inkopen. Er zijn echter wel uitdagingen rondom ondernemerschap bij zorgondernemers. Want hoe maak je je als klein initiatief voldoende zichtbaar? Door samen te werken kun je je zichtbaarheid en de mogelijkheid om samen impact te maken vergroten.

“Er ontstaat steeds meer ruimte in de community om zelf de regie en verantwoording op te pakken.” Deelnemer enquête

Dat (sociaal) ondernemerschap voor een positieve verandering kan zorgen is voor veel mensen duidelijk. Er is echter lang niet altijd begrip en/of ruimte voor een ondernemende houding binnen gevestigde organisaties en gemeenten. Zo is er bijvoorbeeld weinig ruimte voor aanbestedingen van kleinere sociale ondernemingen en is er onbegrip over hun complexere business modellen. Granny’s Finest hanteert zo’n businessmodel wat op meerdere pijlers rust. Granny’s Finest is een sociaal modemerk met als doel om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen. Door wekelijkse bijeenkomsten te organiseren waarbij deelnemende ouderen breien en haken, komen ze met elkaar in contact. De producten die zij maken worden verkocht en met de opbrengst ervan worden de bijeenkomsten gefinancierd.

Voorzichtig ontstaan nieuwe aanbestedingsmogelijkheden voor kleine zorgondernemers, zoals het ‘right to challenge’. Daarbij worden bewoners uitgedaagd om taken over te nemen van gemeenten en instellingen. Juist voor deze initiatieven moet er in de komende jaren meer ruimte komen. We kunnen stellen dat de sector ‘zorg en welzijn’ drastisch is veranderd en daar hoort ook bij dat nieuwe ondernemingen eerlijke kansen krijgen.

“Sociale inkoop moet bevorderd worden. Op deze manier verzeker je kleine partijen ook van een kans. Ook moet er worden nagedacht over hoe partijen samen kunnen werken, bijvoorbeeld in de vorm van een coöperatie, om zo deel te kunnen nemen aan aanbestedingen.” Kracht in NL

Hoe?

Als mantelzorgers meer moeten zorgen, moeten wij meer voor de mantelzorgers zorgen.
Marco Redeman – Zorgverslimming Leidsche Rijn

De zorg wordt deels teruggelegd in de wijk en komt in eerste instantie vol bij de mantelzorgers terecht, en die waren vaak al flink overbelast. Er is weinig hulp voor mantelzorgers en dat leidt ertoe dat ik in mijn wijk meer en meer mantelzorgers door hun hoeven zie zakken. Als mantelzorgers meer moeten zorgen, moeten wij meer voor de mantelzorgers zorgen. Dus: “Dit is Ellen, Ellen zorgt voor Kim. Maar wie zorgt er voor Ellen?”

Ik heb in mijn wijk Zorgverslimming opgezet. In samenwerking met de professionals zorgen bewoners voor preventie en ‘nuldelijns-zorg’, zetten we ervaringsdeskundigen in en richten we ons op de directe omgeving van de mantelzorgers. Bijvoorbeeld met een mantel-massagebon en met een training ‘Hoe til ik mijn ernstig meervoudig beperkte kind’, want vrijwel alle ouders van EMB-kinderen hebben last van hun rug. Daarmee besparen we de maatschappij heel veel zorgkosten en geven we de participatiesamenleving vorm. Want zonder mantelzorgers geen participatiesamenleving.